Les lentilles et les pois verts se marient parfaitement au jambon fumé dans cette soupe inspirée des recettes de nos grands-parents! À déguster à la cuillère ou à l’aide des savoureux croûtons gratinés au cheddar!
Produit dans une installation qui traite le lait, le sésame, les œufs, le poisson, les crustacés, les moutardes, les noix, les arachides, le blé, le soja et les sulfites.
300 g
Steaks de jambon
160 g
Tomato
7 g
Thym
6 g
Ail
113 g
Mirepoix
1 boîte(s)
Lentilles, en conserve
2 pièce(s)
Concentré de bouillon de poulet
2 pièce(s)
Pain à sous-marin
(Contient Gluten)
½ tasse(s)
Mozzarella, râpée
(Contient Lait)
113 g
Petits pois
2 cs
Beurre non salé*
(Contient Lait)
2 cs
Huile*
0.13 cc
Sel et Poivre*
Couper les tomates en morceaux de 1,25 cm (1/2 po). Détacher 1 c. à table de feuilles de thym (doubler pour 4 pers). Hacher grossièrement le persil. Peler, puis émincer ou presser l’ail. Sécher le jambon avec un essuie-tout, puis le couper en morceaux de 1,25 cm (1/2 po).
Heat a large pot over medium-high heat. When hot, add 1 tbsp oil, then ham. Cook, stirring occasionally, until golden-brown all over, 4-5 min.** (TIP: For 4 ppl, cook ham in two batches, using 1 tbsp oil for each batch!) Transfer to a plate and set aside.
Heat the same pot over medium heat. When hot, add 1 tbsp oil (dbl for 4 ppl), then mirepoix and half the thyme. Cook, stirring occasionally, until veggies soften slightly, 3-4 min. Add tomatoes and half the garlic. Cook, stirring often, until fragrant, 1 min.
Stir broth concentrate(s), lentils (including their liquid) and 1 cup warm water (dbl for 4 ppl) into the pot with veggies. Bring to a boil over high heat. Reduce heat to medium and simmer until veggies are tender, 4-5 min.
While soup simmers, stir together 2 tbsp room temperature butter (dbl for 4 ppl), remaining garlic and remaining thyme in a small bowl. Halve buns and arrange on a baking sheet, cut side up. Spread cut-sides with butter mixture. Sprinkle over cheese. Toast in middle of oven, until cheese melts, 3-4 min.
Add ham and peas into the soup. Cook, stirring often, until warmed through, 1-2 min. Season with salt and pepper. Divide soup between bowls. Serve cheesy toasts on the side for dipping.