Soupe aux pois et au jambon
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Soupe aux pois et au jambon

Soupe aux pois et au jambon

avec lentilles et croûtons gratinés aux herbes

Les lentilles et les pois verts se marient parfaitement au jambon fumé dans cette soupe inspirée des recettes de nos grands-parents! À déguster à la cuillère ou à l’aide des savoureux croûtons gratinés au cheddar!

Allergènes:
Gluten
Lait

Produit dans une installation qui traite le lait, le sésame, les œufs, le poisson, les crustacés, les moutardes, les noix, les arachides, le blé, le soja et les sulfites.

Durée de préparation30 minutes
Temps de cuisson
DifficultéIntermédiaire

Ingrédients

quantité par portion

300 g

Steaks de jambon

160 g

Tomato

7 g

Thym

6 g

Ail

113 g

Mirepoix

1 boîte(s)

Lentilles, en conserve

2 pièce(s)

Concentré de bouillon de poulet

2 pièce(s)

Pain à sous-marin

(Contient Gluten)

½ tasse(s)

Mozzarella, râpée

(Contient Lait)

113 g

Petits pois

Pas inclus dans votre livraison

2 cs

Beurre non salé*

(Contient Lait)

2 cs

Huile*

0.13 cc

Sel et Poivre*

sideBannerName

Informations nutritionnelles

Énergie (kJ)0 kJ
Énergie (kcal)820 kcal
Graisses33 g
dont saturés11 g
Glucides87 g
dont sucres12 g
Fibres14 g
Protéines54 g
Cholestérol120 mg
Sel2670 mg

Instructions

PREP
1

Couper les tomates en morceaux de 1,25 cm (1/2 po). Détacher 1 c. à table de feuilles de thym (doubler pour 4 pers). Hacher grossièrement le persil. Peler, puis émincer ou presser l’ail. Sécher le jambon avec un essuie-tout, puis le couper en morceaux de 1,25 cm (1/2 po).

COOK HAM
2

Heat a large pot over medium-high heat. When hot, add 1 tbsp oil, then ham. Cook, stirring occasionally, until golden-brown all over, 4-5 min.** (TIP: For 4 ppl, cook ham in two batches, using 1 tbsp oil for each batch!) Transfer to a plate and set aside.

COOK VEGGIES
3

Heat the same pot over medium heat. When hot, add 1 tbsp oil (dbl for 4 ppl), then mirepoix and half the thyme. Cook, stirring occasionally, until veggies soften slightly, 3-4 min. Add tomatoes and half the garlic. Cook, stirring often, until fragrant, 1 min.

START SOUP
4

Stir broth concentrate(s), lentils (including their liquid) and 1 cup warm water (dbl for 4 ppl) into the pot with veggies. Bring to a boil over high heat. Reduce heat to medium and simmer until veggies are tender, 4-5 min.

MAKE CHEESY TOASTS
5

While soup simmers, stir together 2 tbsp room temperature butter (dbl for 4 ppl), remaining garlic and remaining thyme in a small bowl. Halve buns and arrange on a baking sheet, cut side up. Spread cut-sides with butter mixture. Sprinkle over cheese. Toast in middle of oven, until cheese melts, 3-4 min.

FINISH AND SERVE
6

Add ham and peas into the soup. Cook, stirring often, until warmed through, 1-2 min. Season with salt and pepper. Divide soup between bowls. Serve cheesy toasts on the side for dipping.