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Pouding chômeur de la Saint-Jean en extra

Pouding chômeur de la Saint-Jean en extra

4 portions

On ne peut pas se tromper avec du dessert, et cette succulente gâterie québécoise faite d'un gâteau spongieux et moelleux dans une délicieuse sauce maison à l'érable ne fait pas exception. Bonne Saint-Jean!

Allergènes:
Blé
Oeuf
Lait

Produit dans un établissement qui traite le lait, le sésame, les œufs, le poisson, les crustacés, les moutardes, les noix, les arachides, le blé, le soja et les sulfites.

Durée de préparation40 minutes
Temps de cuisson
DifficultéMoyen
/ sert 4 personnes

200 g

Cassonade

10 cs

Sirop d'érable

1 tasse(s)

Farine tout usage

(Contient: Blé)

1 pièce(s)

Œuf

(Contient: Oeuf)

½ tasse(s)

Sucre blanc

113 ml

Crème

(Contient: Lait)

2 cc

Poudre à pâte

Pas inclus dans votre livraison

⅓ tasse(s)

Beurre non salé*

(Contient: Lait)

0.06 cc

Sel*

Énergie (kcal)840 kcal
Graisses27 g
dont saturés16 g
Glucides142 g
dont sucres107 g
Fibres2 g
Protéines9 g
Cholestérol130 mg
Sel220 mg
Fouet
Petit bol
Verre doseur
Cuillères à mesurer
Grand bol
Plat de cuisson de 23x33 cm

Instructions

Make maple sauce
1

Before starting, preheat the oven to 350°F. Remove 1/3 cup butter from the fridge and set aside to come up to room temperature. Add 1 cup of water to a small pot and bring to a boil over high heat. Once boiling, add brown sugar, maple syrup and 2 tbsp softened butter. Reduce heat to medium-low. Cook, stirring often, until sauce thickens slightly, 8-10 min. Remove the pot from heat and set aside to cool for 5-7 min.

Mix wet ingredients
2

Meanwhile, add white sugar and remaining softened butter to a large bowl. Using an electric mixer, beat mixture together until combined and light yellow, 1-2 min. Add egg and cream, then beat together until smooth, 1 min

Finish batter
3

Add 1 cup flour , baking powder and salt to the large bowl with butter mixture. (TIP: Save your remaining flour for another creation!)Stir, scraping down any flour on the sides of the bowl, until dry ingredients are fully combined.

Assemble and bake cake
4

Transfer cake mixture to a greased 9×13-inch baking dish. Using a spatula spread into an even layer. Carefully pour maple sauce over batter. Bake in the centre of the oven for 20-28 min, or until a toothpick inserted in the centre comes out clean. When cake is cooked through, carefully remove from the oven and set aside to cool, 15 min. Cut cake into 4 and transfer to serving plates.

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