Skip to main content
Choux de Bruxelles et de pommes au four

Choux de Bruxelles et de pommes au four

6 portions | avec bacon à l'érable et échalotes

4.7
(40)

Les choux de Bruxelles parfaitement tendres sont rehaussés d’un enrobage de bacon à l’érable, d’échalotes tendres et de pommes. '

Ingrédients : Choux de Bruxelles • Pomme Granny Smith • Bacon (porc, eau, sel, sucre, phosphates de sodium, érythorbate de sodium, nitrite de sodium, épices, fumée) • Échalote • Sirop d'érable • Concentré de bouillon de légumes (sucres (concentrés de jus de légumes [tomate, champignon, oignon, carotte, céleri], sucre, maltodextrine), sel, extrait de levure, arôme naturel).

Produit dans un établissement qui traite le lait, le sésame, les œufs, le poisson, les crustacés, les moutardes, les noix, les arachides, le blé, le soja et les sulfites.

Durée de préparation15 minutes
Temps de cuisson9 minutes
DifficultéFacile
Énergie (kcal)290 kcal
Graisses7 g
dont saturés4 g
Glucides55 g
dont sucres31 g
Fibres13 g
Protéines9 g
Cholestérol15 mg
Sel400 mg
Gras Trans0.3 g
Potassium1200 mg
Calcium125 mg
Fer4 mg
Grande poêle antiadhésive
Cuillères à mesurer

Instructions

Prep
1
  • Trim ends off Brussels sprouts, then remove any damaged leaves.
  • Halve Brussels sprouts (if larger, quarter them).
  • Peel, then cut shallots into 1/2-inch rounds. 
  • Cut apple into 1/4-inch slices. 
  • Cut bacon into 1-inch pieces. 
Cook bacon and shallots
2
  • Heat a large non-stick pan over medium heat.
  • When hot, add 2 tbsp water and bacon. Cook, stirring occasionally, until crispy, 7-9 min.** (NOTE: Don't overcrowd the pan; cook bacon in 2 batches if needed.)
  • Transfer to a paper towel-lined plate.
  • Reserve bacon fat in the pan.
  • Add shallots. Cook, stirring occasionally, until tender, 3-5 min. 
  • Transfer to the plate with bacon. 
Cook Brussels sprouts
3
  • Add Brussels sprouts, 2 tbsp (4 tbsp) water and 1 tbsp (2 tbsp) butter to the pan.. Cook, stirring occasionally, until tender-crisp, 6-8 min.
  • Season with salt and pepper.
Cook apples
4
  • Add apples to pan with Brussels sprouts. Cook, stirring often, until apples are tender-crisp and Brussels sprouts are cooked through, 4-6 min. (NOTE: Add 1 tbsp (2 tbsp) water to the pan, if apples get too dark!)
  • Add maple syrup and vegetable broth concentrate. Cook until Brussels sprouts-apple mixture is coated, 1 min. 
  • Season with salt and pepper.
Finish and feast
5
  • Transfer Brussels sprouts-apple mixture to a serving platter. 
  • Sprinkle bacon and shallots over top.  

D’autres plats uniques et délicieux avec ces ingrédients

Idée repas du soir : testez nos meilleures recettes

Menu de la semaine : découvrez nos recettes