Falafel et couscous coloré
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Falafel et couscous coloré

Falafel et couscous coloré

avec houmous et ail épicé

Le couscous aromatisé au cumin et au curcuma, puis parsemé d'amandes et de canneberges, constitue la base de ce savoureux repas végétarien. Des falafels de pois chiches croustillants et un duo de sauces égayeront votre journée - et vos papilles.

étiquettes:
Végétarien
Nouveau
Faible en CO2
Allergènes:
Blé
Sésame
Moutarde
Oeuf
Amandes
Lait

Produit dans une installation qui traite le lait, le sésame, les œufs, le poisson, les crustacés, les moutardes, les noix, les arachides, le blé, le soja et les sulfites.

Durée de préparation30 minutes
Temps de cuisson8 minutes
DifficultéIntermédiaire

Ingrédients

quantité par portion

150 g

Falafel

(Peut contenir Sésame)

½ tasse(s)

Couscous

(Contient Blé)

1.5 cc

Mélange d'épices cumin-curcuma

(Peut contenir Sulfites, Noix, Blé, Lait, Moutarde, Arachides, Sésame, Soya)

28 g

Canneberges séchées

113 g

Mélange printanier

1 pièce(s)

Mini concombres

7 g

Persil

4 cs

Houmous

(Contient Sésame Peut contenir Lait, Moutarde, Soya, Sulfites, Blé, Crustacés, Oeuf, Poisson)

2 cs

Mayo épicée

(Contient Moutarde, Oeuf Peut contenir Sulfites, Blé, Crustacés, Poisson, Lait, Sésame, Soya)

2 cs

Vinaigre de vin blanc

(Peut contenir Soya, Sulfites, Blé, Oeuf, Poisson, Lait, Moutarde, Sésame)

28 g

Amandes, tranchées

(Contient Amandes)

1 pièce(s)

Gousses d'ail

Pas inclus dans votre livraison

1 cs

Beurre*

(Contient Lait)

1 cc

Sucre*

1.25 cs

Huile*

0.13 cc

Sel*

0.13 cc

Poivre*

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Informations nutritionnelles

Énergie (kcal)770 kcal
Graisses46 g
dont saturés9 g
Glucides78 g
dont sucres19 g
Fibres11 g
Protéines18 g
Cholestérol25 mg
Sel780 mg
Gras Trans0.4 g
Potassium800 mg
Calcium225 mg
Fer5.5 mg

Ustensiles

Petite casserole
Grand bol
Cuillères à mesurer
Verre doseur
Papier sulfurisé
Plaque de cuisson
Petit bol

Instructions

Pickle cucumber
1
  • Thinly slice cucumber.
  • Add vinegar, 1 tbsp (2 tbsp) water and 1 tsp (2 tsp) sugar to a small pot. Season with salt. Bring to a simmer over medium-high heat.
  • Once simmering, cook, stirring often, until sugar dissolves, 1-2 min. Remove from heat, then add cucumbers. Transfer cucumbers, including liquid, to a large bowl. Set aside in the fridge to cool. Rinse out pot.
Cook couscous
2
  • Add cumin-turmeric spice blend, 2/3 cup (1 1/3 cups) water, 1 tbsp (2 tbsp) butter and 1/8 tsp (1/4 tsp) salt to the same pot used to pickle cucumber. Cover and bring to a boil over high heat.
  • Once boiling, remove from heat, then add couscous and cranberries. Stir to combine.
  • Cover and let stand.
Toast almonds
3
  • Add almonds to a parchment-lined baking sheet.
  • Toast in the middle of the oven, stirring halfway until golden, 2-5 min. (TIP: Keep your eye on them so they don't burn.)
  • Transfer to a plate.
Warm falafel
4
  • Add falafel and 3/4 tbsp (1 1/2 tbsp) oil to the same baking sheet used to toast almonds. Toss to coat. Roast in the middle of the oven, flipping halfway through, until golden-brown crisp, 6-9 min.
Finish prep
5
  • While falafel roast, finely chop parsley.
  • Peel, then mince or grate garlic.
  • Add spicy mayo, garlic, half the parsley and 1 tbsp (2 tbsp) pickling liquid to a small bowl. Stir to mix.
  • Fluff couscous with a fork. Season with salt and pepper. Add cranberries, almonds and remaining parsley. Stir to mix.
Finish and serve
6
  • Discard all but 1 tbsp (2 tbsp) pickling liquid from cucumbers. Add spring mix and 1/2 tbsp (1 tbsp) oil. Season with salt and pepper, then toss to coat.
  • Divide salad between plates. Top with cousous and falafel.
  • Dollop hummus over top.
  • Drizzle spicy garlic sauce over top.